Zdrowa, wartościowa kolacja

Dla wielu osób kolacja jest jedynym ciepłym posiłkiem dnia. To ogromny błąd, ale nie zaprzeczymy: niektórym trudno z kolacji zrezygnować czy ją drastycznie ograniczyć. Dla tych osób przygotowaliśmy małą instrukcję. Nie możemy jeść zbyt obfitych kolacji, bo nasz organizm podczas snu skupi się na trawieniu, zamiast regeneracji. Nie powinniśmy też przesadzić z jej odchudzeniem, bo możemy obudzić się głodni w środku nocy i szukać czegoś w lodówce: jeszcze gorzej! Dlatego kolacja powinna być bardzo przemyślanym daniem. Po pierwsze powinna być lekkostrawna. Odrzućmy wszelkie odgrzewane pizze czy ciężkie dla naszego żołądka przetwory z kapusty. Sięgnijmy raczej po pełnoziarniste pieczywo z dodatkiem chudego mięsa lub twarogu. Doskonała będzie także sałatka warzywna, szczególnie z warzyw gotowanych. Warto, by kolacje nie były monotonne, by były smaczne i sycące, ale nie przeciążające naszego układu trawiennego. Należy też je przygotować bezpośrednio przed podaniem. Świeże składniki dają nam dużo więcej wartościowych mikro i makroelementów.