Zdrowotne walory octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to specyficzna przyprawa, którą można wykorzystywać w kuchni do przyrządzania zdrowych posiłków. Można śmiało nazwać go swego rodzaju przetworem z jabłek, znanych ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ocet jabłkowy był znany już starożytnym, a długa historia jego stosowania sprawiła, że wiele informacji na temat jego działania to element tradycyjnych podań. Jednak najnowsze badania naukowe udowodniły, że płyn ten ma niezwykłe działanie detoksykujące ludzki organizm: przyspiesza trawienie, pomaga pozbyć się zalegających w przewodzie pokarmowym toksyn i skutecznie rozpuszcza zebrane tam tłuszcze. Z tych powodów spożywanie octu powinno odpowiedzieć na oczekiwania osób dbających o smukłą sylwetkę. Na tym jednak nie koniec: ocet ten przeciwdziała rozmaitym procesom, jakie mogą zachodzić w organizmie, zarówno tym naturalnym, jak starzenie, jak też tym szkodliwym i niepożądanym, związanym z rozwijaniem się chorób. Potwierdzono, że przyjmowanie octu może być profilaktyką schorzeń serca, oczu, a także nowotworów.