Co znaczy dziś pojęcie zdrowego odżywiania?

Współczesne, hojnie zaopatrzone sklepy spożywcze dają wrażenie, że konsumenci mają wręcz nieograniczony wachlarz możliwości, gdy mowa o wyborze odpowiadających im produktów spożywczych. Gdy jednak zwrócić uwagę na stoiska podpisane jako zdrowa żywność, okazuje się że zajmują one zaledwie jedną alejkę lub nawet pojedynczy regał w przestrzeni całego hipermarketu. Rodzi to uzasadnione pytanie, jakiej jakości produkty zajmują resztę sklepu i jak należy mądrze wybierać zakupy? Kluczem do sukcesu w tej materii jest unikanie propozycji wysoko przetworzonych, to znaczy posiadających w składzie więcej substancji chemicznych, niż naturalnych. Szczególnie wypada uważać na obecność syntetycznych substancji słodzących, konserwujących i imitujących naturalne smaki i aromaty. Wypada też wystrzegać się konserw z długim terminem ważności. Z kolei gdy chodzi o najpoczciwiej wyglądające warzywa i owoce warto wybierać raczej te pochodzące z upraw ekologicznych, gdzie nie wykorzystuje się chemicznych środków ochrony roślin.