Pierwszą rzeczą, która przychodzi nam do głowy, kiedy słyszmy o ogórkach, są zwykle pikle. To może być najczęstszy sposób ich spożywania, ale ogórki można zajadać też na wiele innych sposobów. Świeże sałatki ogórkowe są doskonałymi przystawkami, a ich neutralny smak sprawia, że są dobrą przystawką. Jako przyprawa, ogórki dostarczają koloru do potraw. Może być również używane do dekoracji talerza i to sprawia, że posiłek jest bardziej przyjemny zarówno dla podniebienia jak i oczu. Ogórek jest pożywnym warzywem i dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych. Zawiera witaminy B1, witaminę B2, witaminę B3, witaminę B5, witaminę B6, witaminę C, wapń, żelazo, cynk, fosfor, potas, magnez i kwas foliowy. Dlatego lepiej,  złapać ogórek, kiedy ktoś jest głodny, ponieważ jest nie tylko pożywny, ale także ubogi w kalorie. Przed pójściem spać – zjedzony ogórek może zapewnić dobrą noc i może sprawić, że poczujesz się odświeżony rano, to pomoże pozbyć się bólu głowy i kaca. Dzieje się tak, ponieważ ogórki mają wystarczająco dużo cukru, witamin z grupy B i elektrolitów potrzebnych organizmpwi w celu zastąpienia utraconych składników odżywczych w ciągu dnia i utrzymania równowagi ciała.