Uwielbiamy je. Są idealne do kina, na seans przed telewizorem, podczas spotkania z przyjaciółmi. Bardzo lubią je również dzieci. O czym mowa? Oczywiście o chipsach. O ile jednak można podkreślić ich popularność, to niestety niewiele dobrego można powiedzieć o ich wartościach odżywczych.
Wydawałoby się, że chipsy są dość niewinną przekąską. Cóż bowiem złego może być w cieniutkich plasterkach ziemniaka lekko przyprawionych i usmażonych. Pozornie nic, bo przecież ziemniak to warzywo, ale pamiętać musimy o tym, że podczas chemicznej obróbki ziemniaków dochodzi do wielu niekorzystnych zmian. Przede wszystkim pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza się akrylamid, który jest toksyczną substancją rakotwórczą. Poza tym przy wytwarzaniu chipsów stosuje się różnorodne polepszacze smaku, konserwanty, a to one są najbardziej szkodliwe dla zdrowia. Nie można też zapomnieć o dużej kaloryczności chipsów.
Niebagatelną role w chipsach odgrywa sól, odpowiedzialna za choroby układu krążenia i podniesienie ciśnienia krwi. Lepiej jest więc chipsy zastąpić zdrowszą przekąską.