Przekonywanie do zdrowego życia

Praktycznie każdy pytany na ulicy przechodzień twierdzi, że wie, jakie są podstawowe zasady zdrowego żywienia. Intuicyjnie wiemy, jaki wpływ na jakoś dostarczanych organizmowi substancji pokarmowych ma wybranie jajka od kury z wolnego wybiegu, a zdecydowanie się na jajka z chowu klatkowego.
Oczywista jest też dla wielu ludzi różnica między samodzielnie przecieranymi pomidorami, a takim przecierem ze sklepowej półki. Wszystko, co zostało już przetworzone przemysłowo przez producenta żywności, musi nieść ze sobą mniejsze lub większe problemy dla człowieka. Przewaga takiej formy żywności jest jednak oczywista i sprawia, że mało kto chce rezygnować z żywności dostępnej w sklepach – jest dużo tańsza.
O wiele mniej wydamy na pudełko ketchupu, niż na stworzenie samodzielnie domowego ketchupu. Dodatkowo, ten sklepowy, dzięki konserwantom zachowuje swoje walory smakowe zdecydowanie dłużej. A do samego kupienia czegoś ze sklepowej półki nie potrzeba więcej czasu, niż kilka minut, podczas gdy samodzielne robienie przetworów, trwa czasem dwa dni.